Proces technologiczny
Dodatek
Dodatek szczepionki mleczarskiej Twarogella® do Mleka
Ukwaszanie
Ukwaszanie mleka z dodatkiem szczepionki mleczarskiej
Obróbka
Krojenie gęstwy mleka
Formowanie
Formowanie gęstwy w formie
Schemat
Proces produkcji Twarogelli®
Mleko odtłuszczone 0.05±0.01% tłuszczu
lub
Mleko normalizowane 5.0±3.0% tłuszczu
Pasteryzacja 85±15°C
Salimix CAL 0,05±0,04%
(opcjonalnie)
Chłodzenie 32±4°C
Vitalmix PED Szczepionka ochronna
(opcjonalnie)
Dodatek Szczepionki mleczarskiej ukwaszająco-enyzmującej Twarogella
Obróbka gęstwy:
Grzanie na 32±4ºC, 15 minut ± 5 minut
1. krojenie, 2±1 pełne obroty prędkość 0,2±0,1Czas 5 ±2min, krajacze stop
2. krojenie, 3±2 pełne obroty, prędkość 0,2±0,1
Czas 5±2 min, krajacze stop
3. krojenie 4±3 pełne obroty temp., prędkość 0,3±0,2. Temp. 2°C do góry, temp. na 34±2°C
Czas 5±2 min, mieszadła Stop
4. krojenie, 5±4 pełne obroty prędkość 0,3±0,2, temp. 2°C do góry, temp. na 36°±4C
Czas 5 min, mieszadła stop
Dodatkowo do 5 x proces krojenie, 5±4 pełne obroty prędkość 0,3±0,2, temp. 2°C do góry, temp. na 36°±4C
Czas 5 min, mieszadła stop
1. Mieszanie, 3±2 pełne obroty, prędkość 0,4±0,2,
Czas 5 min ± 2, mieszadła stop
2. Mieszanie, 3±2pełne obroty, prędkość 0,5±0,3
Czas 5 min ± 2 minuty odczekać
3.Mieszanie, 3±2 pełne obroty, prędkość 0,5±0,3
Czas 5 min ± 2 minuty odczekać
4.Mieszanie, 3±2cpełne obroty, prędkość 0,5±0,3,
temp. 2°C do góry, temp. na 38°±2C
Czas 5 min ± 2 minuty odczekać
5.Mieszanie, 3±2 pełne obroty, prędkość 0,6±0,4
Czas 5 min ± 2 minuty odczekać
6.Mieszanie, 3±2 pełne obroty, prędkość 0,6±0,4
Czas 5 min ± 2 minuty odczekać
7.Mieszanie, 3±2 pełne obroty, prędkość 0,6±0,4
Czas 5 min ± 2 minuty odczekać
Dodatkowo do 5 x proces mieszania 3±2 pełne obroty, prędkość 0,6±0,4
Czas 5 min ± 2 minuty odczekać
Klarowanie serwatki
czas 20±10 min
Odczerpanie Serwatki o 20±10% mniej niż tradycyjnej
Wysyłka gęstwy do formowania, wahadło w tanku 0,3±0,2 obr/min
Formowanie
czas formowania 250 g twarogu 15±5min (podciśnienie, nadciśnienie)
Grawitacyjne w formach 30±15min, 6±4 razy odwracając formę
Chłodzenie 6±4°C w formie górnej lub dolnej (opcjonalnie)
Pakowanie
Chłodzenie 6±4°C
Magazynowanie lub/ i Dystrybucja
